”Tartu rohkeasti tilaisuuteen” Kaarina K kehottaa

Kaarina Kumpulainen tulee vuonna 2015 toimineeksi Inner Wheel Raahe ry:n jäsenenä kolmekymmentä vuotta. Edelleen hän toimii aktiivisesti niin Raahen klubin jäsenenä kuin piirin 140 varapuheenjohtajana.

Kaarinan kirjoitus on julkaistu ensimmäisessä Suomen Inner Wheelin eri piirien yhteistyönä toteutetussa Bulletinissa vuonna 2002. Kaarinan kirkkaat ajatukset ja terävästi tiivistetty sanoma elää ja puhuttelee edelleen.

Kaarina Kumpulainen kehottaa:

”Tartu rohkeasti tilaisuuteen”

Kaarina Kumpulainen on tiivistänyt tuntemuksiaan 13 vuotta sitten niin terävästi, että ne puhuttelevat edelleen.
Kaarina Kumpulainen on tiivistänyt tuntemuksiaan 13 vuotta sitten niin terävästi, että ne puhuttelevat edelleen.

Koko ”IW-urani” ajan olen saanut korvaamatonta tukea monilta kokeneemmilta sisarilta. Niin saatte varmasti tekin. Joten hyvät sisaret – tarttukaa rohkeasti tilaisuuteen IW-tehtävissä. Vaikka tuntuisi ettei osaa, ei ehdi, ei jaksa, ei uskalla. Mutta kokemuksesta sanon, että saldo jää plussan puolelle.
Se alkoi syksyllä 1985. Inner Wheel Raahen presidentti Kirsti Niemelä kysyi mukaan IW – toimintaan. Olin seuraavassa kokouksessa ja ”jäin koukkuun”.

Runsaan kolmen vuoden kuluttua vaalikokouksen päätyttyä totesin olevani toimintakauden 1988-1989 presidentti. Edellisen kauden olin ollut klubin hallituksessa ulkomaisten yhteyksien hoitajana.
Presidenttikauteni alla hahmottelin hallitukselle tulevan kauden toimintasuunnitelmaa ja esittelin myös kokoamani ”paketin” Tietoa Inner Wheelista/Inner Wheel – mitä se on? Esitettä kootessani sain itse paljon semmoista tietoa, josta on ollut apua myöhemmin minulle uskotuissa IW -tehtävissä.

Presidenttikauteni aikana aloitettiin Raahen Sisarpäivien (9. – 10.6.1990) alustava suunnittelu Yleensäkin sisarpäivien järjestäminen oli pienelle klubillemme suuri voimanponnistus. Omasta mielestämme ja palautteesta päätelleen onnistuimme loistavasti. Emmehän halua ajatella että palaute olisi ollut pelkkää sananhelinää.

Klubin presidenttiyden jälkeen toimin kaksi kautta (1989 – 1990 ja 1990 – 1991) piirin 140 sihteerinä. Se oli suuri haaste. Piirimme oli laaja. Siihen mennessä oli toteutettu ensimmäinen jako kahteen piiriin 140 ja 142. Sihteerikauteni aikana valmisteltiin jättikokoisen piirimme jakamista kolmeksi, 139, 140 ja 141, joka toteutettiin 1991.
Samoin valmisteltiin klubien sääntöjä rekisteröimistä varten. Inner Wheel valmisteli liittymistä Naisjärjestöjen Keskusliittoon, siksi rekisteröityminen. Tuohon aikaan piirin sihteeri toimitti myös jäsenluettelon, ja tarjouskilpailun perusteella se onkin sitten painettu Raahessa.

Piirin sihteeriyttä seurasi uuden piirin 140 puheenjohtajuus. Piiriimme kuuluivat Kajaanin, Kemin, Kuhmon, Oulun, Raahen ja Taivalkosken klubit. Piikiksi lihaani on jäänyt tuolta ajalta Suomen toiseksi vanhimman IW-klubin Taivalkosken (hyväksytty IW:iin 31.8.1971) toiminnan sammuminen. Olen miettinyt näihin päiviin asti, olisiko jotain ollut vielä tehtävissä.

Piirikokous Kajaanissa oli henkilökohtainen tulikaste minulle, esiintymistilanteiden jännittäjälle. Järjestäjäsisarten luoma ilmapiiri auttoi ratkaisevasti. Tässä kokouksessa kävimme läpi laatimani IW:n koulutuspaketin. Se sisälsi tietoa kansainvälisestä ja kansallisesta organisaatiosta, piirihallituksen, piirikomitean ja klubien toimihenkilöiden tehtävistä ja aikatauluista. Myöhemmin Kemin piirikokouksessa opiskelimme saman paketin uudelleen, mutta – ajanmukaistettuna ja täydennettynä.

Piirin puheenjohtajakauteni oli jo lopuillaan, kun yllättäen tuli tieto puolisoni työkomennuksesta Tanskaan. Seurasin miestäni elokuun lopulla 1992 ja palasin takaisin Raaheen kesän kynnyksellä 1995. Mieheni kutsuttiin Tanskassa Nyköbing F Vestensborg -rotaryklubin jäseneksi, minut Nyköbing Falster IW-klubiin. Vaikka tanskan kielen taitoni oli suhteellisen vähäinen ”jäin taas koukkuun”. Sisarpiiri otti siipiensä suojaan. Tanskassahan IW-toiminnalla on pitkät perinteet jo 1940-luvun loppupuolelta. Kielitaitoni karttui, sain yhä enemmän irti kokouksista ja koko oleskelustani. Muistelen aikaa lämmöllä.

Paluuni jälkeen minut valittiin piirin 140 sihteeriksi (1996 – 1997). En mielestäni pystynyt antamaan siinä ”täyttä työpanosta” monien yhteensattumien, mm. ulkomailta paluun jälkeisen rankan työelämään sijoittumisen vuoksi. Olen toki edelleenkin mukana IW-toiminnassa, nyt piirin varapuheenjohtajana.

Kaarina Kumpulainen
Inner Wheel Raahe